Značajan dan za Imotski

Prvi predsjednik Sabora u Hrvata dobio spomen ploču, Pack: Domljan mi je otvorio hrvatsku dušu!

Prvi predsjednik hrvatskog Sabora, ljubimac Krleže i Tuđmana, ujedno i Imoćanin dr. Žarko Domljan dobio je spomen ploču na svojoj rodnoj kući u centru grada, koju Imoćani vole nazivati „Domljanova kuća“
Spomen ploča Domljanu Imotski – 021 portal

Poseban osjećaj u subotu u Imotskom. Toliko poznatih imena na jednom mjestu. Prvi predsjednik hrvatskog Sabora, ljubimac Krleže i Tuđmana, ujedno i Imoćanin dr. Žarko Domljan dobio je spomen ploču na svojoj rodnoj kući u centru grada, koju Imoćani vole nazivati „Domljanova kuća“.

Spomen ploču čovjeku koji je početkom 90-ih godina prošloga stoljeća izgovorio čuvene riječi: „Rođena je država Hrvatska“, otkrili su supruga Iva Marjanović i sestra Ksenija Urličić, legendarna urednica Zabavno-glazbenog programa i „mama Dore“. Ljudi bliski Domljanu s pravom su rekli kako se Žarko danas vratio korijenima. Prostore rodne mu kuće krasi Gradska knjižnica „Don Mihovil Pavlinović“, gdje se pored otkrivanja spomen ploče odvijao i okrugli stol.

O životu, dijelu i poznanstvu s Domljanom govorili su: u ime predsjednika Sabora Zdravka Bušić, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović – Opara, Tea Rogić – Musa, u ime Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, te Katarina Levaj – Horvat i Joško Belamarić ispred Instituta za povijest umjetnosti. Skup oko Žarka Domljana otvorio je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, potom Zdravka Bušić, dok je posebna gošća bila Doris Pack, inače velika zagovarateljica Hrvatske u Europskom parlamentu, koja je jasno kazala:

-Domljan mi je otvorio hrvatsku dušu.

Andro Krstulović – Opara, posebno je vezan uz Žarka Domljana, koji je za vrijeme njegova predsjedničkog mandata u Saboru bio najmlađi saborski zastupnik.

-Žarko je bio moj uzor! I danas je! Čovjek ispred svog vremena. Tuđman je dobro znao koga će postaviti sebi s desna. Briljantno je upravljao Saborom i bio učitelj svima nama. Bio je jedan od giganata Matice hrvatske. Volio je Poljica, kao i Imotski- zaključio je Opara.

Za one umjetničke i pjesničke minute tijekom programa pobrinuo se Marijan Grbavac – Mirić, a samu spomen ploču Domljanu izradila Marija Ujević – Galetović.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR

Aktualno
Događanja
Imotski