U SREDNJODALMATINSKOM ZALEĐU

Sazrijevanje grožđa ranije nego lani

Zbog neuobičajenih visokih temperatura, ljudi se se boje naglog rasta šećera u grožđu, pa neki razmišljaju o prijevremenoj berbi
20240802_081210

U srednjodalmatinskom zaleđu prije klimatskih promjena grožđe bi počelo “šarati” nešto prije Velike Gospe, a njegova berba sredinom ili krajem rujna.

Unatoč toliko visokom datumu, za današnje prilike, grožđe nije imalo potreban sladodor, pa je bio neophodan postupak doslađivanja, a više puta i dokiseljavanja i odkiseljavanja. Obično se slador u moštu kretao od 11 do 15 %. S obzirom na tako nizak postotak, vinogradari su bili primorani pojačavati ga dodavanjem 1.7 kilograma šećera na 100 kg mošta.

Danas je to obrnuto. Zbog neuobičajenih visokih temperatura, ljudi se se boje naglog rasta šećera u grožđu, pa neki razmišljaju o prijevremenoj berbi, a neki su već počeli.

Ove je godine grožđe počelo sazrijevati s visokim postotkom sladora dvadesetak dana prije nego prošle godine, a mjesec i pol od uobičajenog, pa postoji opasnost, ako se ova vrućina nastavi, da šećeri pređu granicu, što ne bi bilo dobro za krajnji proizvod-vino.(am)

Aktualno
Splitsko-dalmatinska županija