Solinjani gube strpljenje

Radovi u Matoševoj ulici u Solinu na 260 metara dugoj dionici ceste traju već četiri mjeseca
83363454_2825489907530450_202519540641300480_n

Radovi koje izvodi Županijska uprava za ceste na 260 metara dugoj dionici ceste u Matoševoj ulici u Solinu doveli su građane Solina do brojnih frustracija. Obnova i preuređenje traje već četiri mjeseca, a kraj još uvijek nije na vidiku.

Ponukan time, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević se oglasio na svom Facebook profilu.

– Drage Solinjanke i Solinjani, stanovnici naselja Priko Vode, Mravince i Kučine, a posebno Matoševe ulice,
Prije svega moram istaknuti kako dijelim Vašu frustriranost i ogorčenost dinamikom izvođenja radova u spomenutoj Matoševoj ulici.

Kao gradonačelnik nikako ne mogu biti zadovoljan činjenicom kako se radovi na dionici dugoj 260 metara odvijaju sada već puna 4 mjeseca. Kao što znate, riječ je o županijskoj cesti i koordinaciju svih radova preuzela je i vodi Županijska uprava za ceste (ŽUC).

Sasvim mi je jasno, građani će bez obzira na to uvijek upirati prstom u Grad i gradonačelnika. To mi je razumljivo i opravdano. Ipak, morate znati kako od prvog dana izvođenja radova naše stručne službe, pa i ja osobno, gotovo svakodnevno kontaktiramo sve dionike koji sudjeluju u radovima, obilazimo teren i organiziramo sastanke. Također, predsjednik Mjesnog odbora i stanovnici Matoševe su nas često i sami kontaktirali i ukazivali nam kako postoje dani i tjedni u kojima uopće nije bilo radova.

Bez ikakve želje da opravdavam tromost realizacije rekonstrukcije ceste moram ipak istaknuti i par okolnosti koje su utjecale na ovakvu situaciju:
Projekt osim rekonstrukcije (sanacije) ceste obuhvaća i gradnju plinovoda (EVN), oborinske kanalizacije (ViK), mijenjanje vodovodnih cijevi (ViK) i kabela HEP-a, kao i izmještanje elektroničke komunikacijske infrastrukture (HT).

Dakle, intencija je bila jednom sve odraditi, a ne svaku godinu ponovno kopati cestu i zaustavljati promet u istoj.
• Nije postojao točan registar instalacija. Stoga se nakon „otvaranja“ ceste moralo ići u izmjene projekta i zamjenu naručenih cijevi za oborinsku odvodnju
• Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je zabranila radove u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana.

Iako je Matoševa ulica županijska cesta koja nije pod ingerencijom Grada, osjećam odgovornost jer se nalazi na našem području. Ova prometnica je žila kucavica ovog dijela našeg grada i zahtjeva što brži dovršetak radova. Imamo obećanje Županijske uprave za ceste kako će se svi radovi dovršiti najkasnije do sredine ožujka.
Znam, to nije nešto što Vas ohrabruje, ali molim Vas za strpljenje i suradnju kako bi ovo razdoblje što bezbolnije i brže prošlo. Obećajem kako ćemo svakodnevno vršiti „pritisak“ na ŽUC, a sve u interesu stanovnika Matoševe, ali i naselja Priko Vode, Mravince i Kučine.

Koristim priliku informirati Vas kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća(koja će se održati za desetak dana) jedna od točaka biti izvješće o realizaciji izgradnje i rekonstrukcije prometnica koje su u domeni ŽUC-a i Hrvatskih cesta (HC) a nalaze se na području grada Solina.

Naime, kao gradonačelnik demografski najmlađeg grada u Hrvatskoj smatram kako se premalo ulaže u naš Solin, koji je u 30 godina gotovo utrostručio broj stanovnika. Inzistirat ću na objašnjenjima zašto se kasni s projektima izgradnje i rekonstrukcije prometnica iz nadležnosti Hrvatskih cesta (rekonstrukcija Širine, Mravinački rotor, a posebno ću inzistirati na objašnjenju zbog čega se krše odredbe Sporazuma vezano za Izgradnju rampe pored Salona malla za naselja Priko vode, Mravince i Kučine).

Izabran je projektant, izrađeno idejno rješenje, oteže se s ishođenjem dozvola i radovi nikako da krenu.
Gospodo iz Hrvatskih cesta, tako neće ići. Ne dobijemo li na sjednici Gradskog vijeća konkretne odgovore i precizne datume, spreman sam kao gradonačelnik poduzeti i druge korake.

Još jednom hvala na strpljenju i razumijevanju – stoji u objavi.

Solin