Splićani se prisjećaju legendarne pobjede Narodne stranke na izborima 1882.

Pobjeda je označila početak transformacije Splita iz malog grada u središte istočnog Jadrana

U Splitu je obilježena 137. obljetnica pobjede Narodne stranke na izborima za tamošnje općinsko vijeće. Ova je pobjeda, prema riječima gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, označila početak transformacije Splita iz malog grada u središte istočnog Jadrana.

– Treba iskazati veliku zahvalnost precima koji su naš grad učinili modernim, europskim gradom. Dužni smo prisjetiti se tih ljudi i nešto od njih naučiti. Izazovi s kojima su se oni suočavali i poslove koje su obavljali izuzetno su poticajni za nas danas da nastavimo graditi grad otvorenosti, solidarnosti i velikog srca za sve, poručio je gradonačelnik.

Tako su predstavnici Grada, Muzeja i Društva prijatelja kulturne baštine položili cvijeće na grobovima splitskih gradonačelnika Vinka i Petra Katalinića, Vicka Mihaljevića, Gaje Bulata, Dujma Rendića Miočevića, Antonija Bajamontija i po prvi puta Ivana Mangjera. čiji je unuk, također nazočio obljetnici. U nastavku je postavljen vijenac na Spomen-ploču na kući Pavlović, današnjoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, gdje je izabrana prva hrvatska općinska uprava u Splitu te na grob Ante Trumbića u klaustru samostana crkve sv. Frane, kao i pred spomenikom “Sjaš, svijetliš, svemiriš me” na Sustipanu.

Sjećanje se nastavlja večeras u Muzeju grada Splita otvorenjem izložbe “Splitski gradonačelnici 1882. – 1918.: život i uspomene”.

Događanja
Split