Split obilježava Godinu Miljenka Smoje

Miljenko Smoje rodio se u Splitu 14. veljače 1923., a umro je 25. listopada 1995.
Split: Na foto stupu na Matejušci postavljena poruka Miljenka SmojeIvo Cagalj/PIXSELL

Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi ​trebalo ​biti postavljeno njegovo spomen-poprsje.

​Godin​a​ Miljenka Smoje ​održava se u povodu 100. godišnjice njegova rođenja, a u sklopu ​nje organizirat će se nekoliko ​desetaka programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu​. K​ako je rečeno na predstavljanju u gradskoj upravi, 2023. godine će se održati više od 30 programa posvećenih Smoji​. Tako će među ostalim​ u svibnju u splitskome ​HNK biti izvedena Borbena polnoćka, dramatizacija kultne epizode iz televizijske serije “Naše malo misto”.​ Premijera te komedije u ožujku će se izvesti i u zagrebačkome kazalištu Komediji.

​​U Žrnov​n​ici, gdje je Miljenko Smoje pokopan, 6. veljače ​će ​biti otvorena njegova soba ​u​ kojoj će biti njegove stvari.​ Na Smojin rođendan, 14. veljače, u splitskome Fotoklubu otvorit će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči njegova rođendana gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu. ​U travnju se očekuje promocija poštanske marke s likom ​Miljenka Smoje, a do svibnja i njegovo spomen-poprsje na Matejuški.

​Gradonačelnik Ivica Puljak rekao da je će Godina Miljenka Smoje dati zasluženu posvetu čovjeku koji je “svojim talentom i senzibilitetom stvorio svevremenske spomenike Dalmaciji, Splitu i ovdašnjem malom čovjeku”.

“-Zbog svega što je Miljenko Smoje napravio za grad Split i cijelo ovo područje, odluka da ovu godinu posvetimo njemu bila je jednostavna i logična. To je posveta njemu i Splitu onakvom kakvim ga je on zamišljao i kakav Split i danas živi u svima nama. Nadam se da će nas ova godina okupiti, ona će biti godina u kojoj će biti dišpeta, malo politike, emocija i svega drugog što obilježava Split kakvog ga je Smoje vidio i opisao- rekao je gradonačelnik Puljak.​​

 

Događanja
Split