Split se širi – Predstavljen Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za Korešnicu

Riječ je o zemljištu površine 15,3 hektara koje je Vlada Republike Hrvatske poklonila Gradu Splitu na svojoj posljednjoj sjednici održanoj u gradu pod Marjanom, a koliko stanova će se izgraditi pokazat će upravo najbolje urbanističko rješenje
600

Danas je u Splitu javno predstavljen Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice.

Riječ je o zemljištu površine 15,3 hektara koje je Vlada Republike Hrvatske poklonila Gradu Splitu na svojoj posljednjoj sjednici održanoj u gradu pod Marjanom, a koliko stanova će se izgraditi pokazat će upravo najbolje urbanističko rješenje.

– Kucnuo je trenutak za prirodno i urbanistički posve zaokruženo širenje Splita na istok, prema sunčanim padinama našeg Mosora. Taj korak je izgradnja naselja na Korešnici gdje će svoj dom naći preko tri tisuće Splićana, naših branitelja, mladih ljudi i znanstvenika – kazao je danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na javnom predstavljanju Natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice.

– Vlada je svoj dio posla odradila, sad je na nama da provedemo natječaj čiji je cilj odabir kvalitetnog oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog urbanističkog rješenja, koje će biti podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja Korešnica 2 – naglasio je Krstulović Opara.

O izgradnji novog dijela Splita nekoliko riječi uputio je i gradski vijećnik Božo Zadro podsjetivši da se cijela ideja začela još 2014. godine, dok je on bio predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

– Nakon niza realnih i nerealnih razloga koji su usporavali ovaj projekt, nakon niza sastanaka, mogu samo reći – konačno! Procedura Natječaja je konačno krenula. Bit će to naselje na ponos cijelog Splita. Svoj dom naći će stradalnici Domovinskog rata, mlade splitske obitelji, članovi znanstvene zajednice, kao i socijalne kategorije – poručio je Zadro.

Predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela istaknuo je kako se radi o prvom planskom širenju Splita nakon više desetljeća.

Također, naveo je Žuvela, projekt novog splitskog kvarata na Korešnici predviđa 80 do 100 tisuća kvadrata stambene površine, 9 tisuća kvadrata površine javnih sadržaja kao što su dječji vrtići, pastoralni centar, manje trgovine, školska ambulanta i prostorije kotara, uz uređene javne zelene površine.

Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja bit će objavljen sljedeći tjedan, raspisuje ga Grad Split, a provest će ga Društvo arhitekata Splita. Žuvela je iskoristio prigodu zahvaliti se na izvrsnoj suradnji pročelnici Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Ani Sapunar te vijećniku i hrvatskom branitelju Boži Zadri.

Predsjednik žirija koje će vrednovati pristigle radove bit će dr.sc. Tihomir Jukić, a članovi Lea Pelivan, Tomislav Vreš, mr.sc. Gojko Berlengi i Ana Sapunar te Božo Zadro kao zamjenik člana. Stručni savjetnici su Dražen Pejković i Luka Oršulić, u tehničkoj komisiji su Jana Novaković i Luka Mužinić dok je tajnik natječaja Dragan Žuvela.

Split