Spreman Centar za posjetitelje Marjan, Grad Split šumoposjednik Park-šume

Riječ je obnovljenom prostoru secesijskog objekta nekadašnje trafostanice na samom početku Botićeva šetališta
79835205_735585300296215_1294004046339768320_n

Novouređeni Centar za posjetitelje Park-šume Marjan predstavili su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegov savjetnik za razvoj grada i europske fondove Krešimir Budiša i djelatnici Službe za međunarodne i EU projekte na čelu s pročelnicom Radojkom Tomašević.

Riječ je obnovljenom prostoru secesijskog objekta nekadašnje trafostanice na samom početku Botićeva šetališta, a koji će ubrzo postati centralnim mjestom za edukaciju marjanskih posjetitelja, kao i interaktivnu promociju povijesne te kulturne baštine opjevanog splitskog Marjana. Kako je uvodno podsjetio splitski gradonačelnik, objekt nekadašnje trafostanice izgrađen je davne 1918. godine, a prema projektu čuvenog splitskog arhitekta i urbanista Petra Senjanovića.

-Godinama je ovaj prostor bio prazan i sada ga privodimo pravoj svrsi. Njegova je lokacija izuzetna, nalazi na najboljem mogućem mjestu, pored žive šetnice i Trumbićeve obale koja građane, turiste i namjernike navodi prema našem Marjanu, prema Vidilici – rekao je Krstulović Opara.

Današnju prigodu gradonačelnik je iskoristio da izvijesti medije kako je po zahtjevu Grada Splita iz veljače 2018. godine, Ministarstvo poljoprivrede upravo donijelo rješenje o šumoposjedništvu Grada Splita na Marjanu, čime se, naglasio je, konačno ispunjavaju uvjeti za upravljanjem i gospodarenjem park-šumom od strane Grada, ali i otvaraju mogućnosti za korištenje sredstava iz fondova EU.

Pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević kazala je kako vrijednost rekonstrukcije objekta informativnog centra podno stijena Solurata iznosi 526 tisuća kuna, a što je sufinancirano sredstvima Ministarstva turizma RH te sredstvima Grada Splita. Kako je navela, obnovljeni reprezentativni objekt dio je aktivnosti u sklopu projekta „Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti“.

Savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša iznio je detalje nekih aktivnosti koje se u sklopu projekta poduzimaju, poput okončanih priprema za revitalizaciju Botaničkog vrta na Marjanu, a koja predviđa kompletnu obnovu velikog i malog staklenika, kao i obnovu zgrade ureda te praktikuma. Djelatnici Službe za međunarodne i EU projekte Grada prezentirali su planove i aktivnosti oko obnove osmatračnice na Sedlu (za koju je u tijeku procedura nabave građevinskih radova), sportskih vježbališta na Benama, obnovu nekad popularnog Dječjeg sela i uređenja marjanskih trim-staza te adaptaciju sedam kamenih kućica. Za sve je spremna projektna dokumentacija te je za početak 2020. godine najavljena javna nabava.

Podsjetimo, projekt „Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti“ jedinstven je primjer kako minimalnim intervencijama u prirodnoj baštini načiniti značajne pomake – stavljanjem cjelokupne prethodno devastirane infrastrukture u funkciju novog rasta, razvoja, zapošljavanja, ali i poboljšanja cjelokupne održivosti te bioraznolikosti park-šume Marjan. Projekt će ciljanim sadržajima, aktivnostima, proizvodima i infrastrukturom direktno utjecati na porast broja posjetitelja i turista na Marjanu.

Ukupni proračun projekta iznosi 26.614.389,24 kuna dok bespovratna sredstava iznose 75 posto ukupnog proračuna projekta.

Split