Nova runda političkog prepucavanja

ŠUTA PROZVAO PULJKA: Grad Split na računu ima 100 milijuna kuna kojima ne zna upravljati

Šuta je pozvao splitskoga gradonačelnika da ispuni predizborno obećanje o smanjenju poreza na prihod i ukidanju poreza na potrošnju, a aktualnu vlast je prozvao da ne čini ništa na donošenju novoga GUP-a, koji je uvjet za razvoj Splita
Split: Premijer Andrej Plenković na obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a SplitMiroslav Lelas/PIXSELL

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta izjavio je da na računu Grada ima oko 100 milijuna kuna, što je rezultat porasta prihoda od poreza na dohodak, koji se ne troše na razvojne projekte, što pokazuje da gradska vlast ne zna upravljati financijama koje su mu na raspolaganju.

-Sadašnje stanje na žiroračunu Grada Splita je oko 100 milijuna kuna, a to znači kako gradonačelnik Puljak i njegovi zamjenici nisu sposobni upravljati financijama jer grad stagnira pošto rashodovna strana proračuna ne prati priljev prihoda- rekao je Šuta na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, tih 100 milijuna kuna akumuliralo se intervencijama Vlade i na taj priljev financijskih sredstava, ustvrdio je, nije utjecala politika gradonačelnika Puljka. Dodao je kako je za banku dobro da ima na računu 100 milijuna kuna, ali za gradski proračun i politiku to znači da se ne izvršava ono što je obećano.

-U 2022. godini prihodi od poreza na dohodak u Gradu Splitu porasli su za 108 milijuna kuna u odnosu na 2021. godinu zahvaljujući intervencijama Vlade, a taj trend porasta prihoda od poreza na dohodak u prva tri mjeseca ove godine pojačano se nastavlja, i u prva tri mjeseca ove godine veći je u odnosu na lanjska prava tri mjeseca- ustvrdio je Šuta.

-Unatoč tom porastu, gradonačelnik Puljak besramno najavljuje podizanje kredita- istaknuo je.

Šuta je zamjerio gradonačelniku Puljku socijalnu neosjetljivost jer Grad, unatoč povećanim financijskim sredstvima, nije izdvojio za naknadu za umirovljenike za Uskrs, a susjedni gradovi umirovljenicima su dijelili uskrsnice.

Kritizirajući vlast u Splitu, Šuta je rekao da ona ulazi u treću godinu mandata a da se ništa ne poduzima na realizaciji projekata uređenja plaže Žnjana, na rješavanju prometnih gužvi na istočnoj obali, gdje je gradska luka, i realizaciji projekta Kopilice unatoč obećanjima koja je Puljak davao u predizbornoj kampanji. Pritom je za Puljka rekao da je “lažni liberal” te da se koristi PR-om, a ne realizacijom razvojnih projekta.

 

Politika
Split