Svečani prijem prigodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja RH

Župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara organizirali su Svečani prijem za predstavnike Konzularnog zbora i nacionalnih manjina prigodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja RH
split

Prigodom obilježavanja godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara organizirali su svečani prijem za 24 počasna konzula i konzulice te predsjednike i predstavnike zajednica nacionalnih manjina iz grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

U svom pozdravnom govoru Župan Boban istaknuo je važnost ovoga Dana za sve građane RH, te je podsjetio na kratku kronologiju međunarodnog priznanja RH:

– Dvadeset i osam godina je prošlo od međunarodnog priznanja Hrvatske i često se postavlja pitanje gdje je Hrvatska danas. Danas Hrvatska predsjeda Europskom unijom i to u trenutku kada su jako odgovorne teme pred čitavom Europom. Teme poput Brexita, izrade operativnog programa financiranja u periodu od 2020 – 2027. Ovakva Hrvatska koja je u ovih dvadeset i osam godina prošla svoj put sazrela je u svakom svom segmentu, sazreli smo i kao narod i kao zajednica i kao takvi danas predsjedamo Europskom unijom.

Osvrnuo se i na doprinos koji Nacionalne manjine pružaju gradu Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji:

– Veliki doprinos tome dali su i ovi ljudi danas ovdje nazočni. Nacionalne manjine izuzetno su puno doprinijele u stabilnosti i funkcioniranju grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Ideju o novom susretu kojega je doajen konzularnog zbora gosp. Aničić predložio, prihvatili smo i održat ćemo radni sastanak kako bismo bili što spremniji za daljnji nastavak što kvalitetnije suradnje – kazao je župan Boban.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara je naglasio kako je ovaj susret jako lijepa tradicija koju treba održati, te je dodao:

– Naša sjećanja su se danas kratko osvrnula na događanja od prije dvadeset i osam godina, a naše misli otišle su prema svim hrvatskim braniteljima koji su bili na prvim crtama obrane Republike Hrvatske. Bez njihovog doprinosa i žrtve mi danas ne bismo bili slobodna država. Vrijeme prolazi i mlađe generacije neće se toga sjetiti, ali će uživati slobodu koju nam jamči naše sudjelovanje u Europskoj uniji. Dovoljno se sjetiti gdje smo bili prije dvadeset i osam godina a gdje smo danas.

Svoje čestitke i kratki pozdrav okupljenima su uputili i predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar i predsjednik Gradskog vijeća Grad Splita Igor Stanišić. Doajen konzularnog zbora, Slobodan Aničić i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ, Kadro Kulašin su zahvalili županu i gradonačelniku na današnjem prijemu prisjećajući se gdje su se sami našli na dan međunarodnog priznanja.

Događanja
Splitsko-dalmatinska županija