Sveti Leopold Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od karcinoma

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma, piše Jutarnji list
PXL_140416_12858690

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma, piše nedjeljni Jutarnji list. Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramente jučer obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Leopold djelovao do smrti, sazdano njegovo svetište u kojemu je i pokopan, navodi dnevnik.

Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato što je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942 u Padovi. Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016. padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa.

Otac Leopold je rođen 1866 u Herceg Novome kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog podrijetla (iz Mandićá kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih. Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udinama pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890.

Aktualno
Hrvatska