Točno u ponoć krenula borba za Pantovčak – do 3. prosinca kandidati moraju skupiti 10 tisuća potpisa

Po dovršetku roka za kandidaturu Državno izborno povjerenstvo ima na raspolaganju 48 sati kako bi provjerilo valjanost potpisa te objavilo službenu listu kandidata

Nakon beskonačnih dobacivanja, kritiziranja i busanja u prsa, došlo je vrijeme da pretendenti na Pantovčak dokažu svoj predsjednički materijal. Točno u ponoć, započeo je rok od 12 dana tijekom kojih potencijalni kandidati moraju prikupiti 10 tisuća potpisa te time službeno potvrditi svoje mjesto u nadolazećim predsjedničkim izborima. Svaki građanin svojim potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a kako bi se izbjegle eventualne nepravilnosti, po dovršetku roka za kandidaturu Državno izborno povjerenstvo ima na raspolaganju 48 sati kako bi provjerilo valjanost potpisa te objavilo službenu listu kandidata.

Tada ujedno kreće izborna promidžba, za potrebe koje kandidati moraju otvoriti i poseban račun za financiranje s 3. prosincem, a na koju ponaosob mogu potrošiti do osam milijuna kuna iz vlastitih, sredstava stranke koja ih je predložila te donacija fizičkih i pravnih osoba. Također, za svaku donaciju veću od pet tisuća kuna, obvezno je sklapanje ugovora i izdavanje potvrde, a prva financijska izvješća kandidati moraju podnijeti DIP-u tjedan dana prije izbora- Uz to, Vlada RH u proračunu je osigurala 2.8 milijuna kuna za naknadu dijela troškova kandidatima koji osvoje više od 10 posto glasova.

Situacija se lagano zahuktava, a neki od kandidata već su dobrano krenuli s poslom, pa je tako Dario Juričan na Savici točno u ponoć krenuo sa skupljanjem potpisa.

Aktualno
Hrvatska
Politika