Trogir proslavio 75. godina oslobođenja od fašističke okupacije

Tijekom svečane akademije dodijeljene su Povelje za zasluge u razvijanju i unapređivanju antifašizma u Republici Hrvatskoj

U Trogiru je obilježena 75. obljetnica oslobođenja grada. Tim su povodom gradonačelnik Ante Bilić i predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša u društvu članova udruga antifašista Trogira i Splita te Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije odali počast poginulim borcima kod spomen obilježja na gradskom groblju, kao i na sjevernim gradskim vratima i Kuli Kamerlengo. Vijenci su, također položeni i na spomen obilježjima u susjednim općinama Marini, Okrugu i Sigetu.

Tome je uslijedila svečana akademija u prostorijama Gradske vijećnice, gdje su uručene Povelje za zasluge u razvijanju i unapređivanju antifašizma u Republici Hrvatskoj gradonačelniku Biliću, načelniku Okruga Ivici Radiću te borcu NOB-a Miji Božanu. Povelje im je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske udijelio predsjednik Udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista Ranko Britvić.

– Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas smo obilježili 75. obljetnicu oslobađanja Trogira od fašističkog okupatora i odali počast svim žrtvama, njih 1950 koliko ih je bilo s trogirskog područja. Postoje stvari u prošlosti svake obitelji, svakog grada, pa tako i prošlosti svakog naroda koje čine njegov identitet, koje mu uđu u srž i s kojima se toliko ponosi da ne želi da ih njegovi potomci ikada zaborave. Ne samo radi heroja i boraca, ne samo radi žrtava, nego upravo radi naše djece, jer vjerujemo da će ih ta saznanja učiniti boljim ljudima, poručio je u svom obraćanju gradonačelnik Bilić.

Događanja
Trogir