U Gradacu pronađeni ostaci ranokršćanske krstionice

Volonteri Zavičajne zbirke Gradac na krajnjem sjeveroistoku općine Gradac pronašli su ostatke za koje se vjeruje da su ranokršćanska krstionica
VOLONTERI-ZAVIČAJNE-ZBIRKE-GRADAC-NA-PRAGU-SU-NOVOG-ARHEOLOŠKOG-OTKRIĆA

Volonteri Zavičajne zbirke Gradac na krajnjem sjeveroistoku općine Gradac pronašli su ostatke za koje se vjeruje da su ranokršćanska krstionica, prenosi Rogotin portal.

Ovu mogućnost potvrđuje smještaj kamenica na povišenom brdskom području, gdje su se u staro doba često odvijali razni vjerski obredi. Uvidom u ostatke koji su vidljivi, prema obliku, načinu izrade i tragovima na materijalu, možemo potvrditi mogućnost da se doista radi o krstionici na kojoj se obavljao obred purifikacije, odnosno pročišćenja.

Iz povijesti Župe Gradac i obližnje Župe Staševica, razvidno je kako je na tom području postojala bazilika Sv. Anastazija ili Staša iz V. stoljeća. Međutim nije poznato gdje se točno nalazila. Imajući u vidu kako se u narodu ovoga kraja gradinu kod koje je smješteno ovo nalazište naziva “kod Tangarije” moguće je da se naziv “tangarija” povezuje sa Sv. Stašom, zaštitnikom župe, koji je po zanimanju bio tangar tkanina.

O navedenom arheološkom otkriću izvijestit će nadležne službe obavijestili su iz Zavičajne zbirke Gradac.

Gradac
Kultura