U Gradskoj knjižnici Marka Marulića otvoren Mjesec hrvatske knjige

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, koji se ove godine održava pod motom „Razlistaj se“, započelo je danas u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, koji se ove godine održava pod motom „Razlistaj se“, započelo je danas u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića.

Obzirom da je ova godina obilježena dvjema značajnim obljetnicama, 65. godišnjicom splitskih dječjih knjižnica i 1600 godišnjicom od smrti Svetog Jeronima, Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića započeo je upravo u tom duhu. Na današnjem otvaranju tako je nekolicini splitskih dječaka i djevojčica interaktivno predstavljena virtualna slikovnica „Priča o svetom Jeri ili kako će Dalmatinac kroz rajske dveri“ te su im uručeni poklon bonovi za besplatan upis u knjižnicu. Početak je to projekta „Razlistani mališani“ koji svim mališanima do tri godine omogućava besplatno učlanjenje u knjižnicu, a kao još jedan korak kojim se djecu želi približiti knjizi od najranije dobi.

Slikovnicu, koja prvi puta najmlađima predstavlja i približava život Svetog Jere, interaktivno su predstavili autorica Andrijana Grgičević i ilustrator Marin Baučić, a isječak iz slikovnice djeci je pročitao i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Ponekad nije loše biti prgav, baš kao naš Sveti Jere, ako znaš što hoćeš i ako uvijek hoćeš više i bolje – poručio je znatiželjnim mališanima gradonačelnik pozvavši ih da se preko slikovnice upoznaju s likom i djelom velikog Dalmatinca.

– Uživajte u osjećaju da ste otvorivši knjigu otvorili čaroliju. Grad vam kroz ulaganja u knjižnicu daje tu mogućnost, a vi ju maksimalno iskoristite – čitajte, učite o svemu, osobito o našoj baštini, družite se i uživajte u mirisu knjige, najljepšem mirisu nakon mirisa čokolade – slikovito se izrazio gradonačelnik u svom pozivu najmlađima da im knjiga, uz njihove vršnjake, postane najbolji prijatelj.

I ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić prisnažila je ovaj gradonačelnikov poziv i poruku kazavši kako je knjižnica utočište svakog građanina, mjesto prikupljanja informacija, ali i izmjena emocija, hranjenja duše.

Nakon druženja s djecom gradonačelnik Krstulović Opara obišao je i izložbu knjižnične građe iz fundusa GKMM-a „Svega svita svitlost“ koja je također posvećena obilježavanju 1600. godišnjice od smrti Svetog Jeronima.