U Imotskom održan sastanak Stožera civilne zaštite

Iako na području Imotske krajine još nije zabilježen niti jedan slučaj sumnje na koronavirus, Stožer civilne zaštite Grada Imotskoga danas je održao sastanak, te prati stanje i spreman je reagirati ako dođe do bilo kakvih promjena
stožer-civilne-zaštite-grada-imotskog-sastanak-2-945×421

Iako na području Imotske krajine još nije zabilježen niti jedan slučaj sumnje na koronavirus, Stožer civilne zaštite Grada Imotskoga danas je održao sastanak, te prati stanje i spreman je reagirati ako dođe do bilo kakvih promjena.

-Imotska krajina je jedno epidemiološko područje. Za sada nema nijedan slučaj koronavirusa na području krajine niti Splitsko-dalmatinske županije, a nitko u krajini nije bio pod epidemiološkim nadzorom ni u 14-dnevnoj kućnoj karanteni. Situacija je stabilna i nema nikakvoga razloga za paniku – izjavio je epidemiolog dr. Joško Maras, član Stožera civilne zaštite Grada Imotskoga.

Načelnik imotskoga stožera dr. Vice Čikeš objavio je osobne preporuke stanovništvu Imotske krajine.

-Osobna preporuka je izbjegavanje posjeta staračkim domovima i palijativnim centrima te odgađanje kontrolnih pregleda zdravih osoba kod liječnika i stomatologa. Preporučujem izbjegavanje skupova ljudi u zatvorenim prostorima te redovite higijenske mjere – izjavio je dr. Čikeš. Naglasak je stavio i na redovite mjere dezinfekcije te čišćenja prostora, površina i toaletnih prostorija.

-Svaka osoba koja dođe sa zahvaćenih područja dužna se telefonom javiti epidemiologu, dr. Marasu te provesti 14 dana u samoizolaciji. Ako se pojave simptomi s povišenom temperaturom i kašljem osoba se upućuje u Split, na Kliniku za infektologiju, gdje se naprave testovi koji se šalju u Kliniku “Fran Mihaljević” u Zagrebu. Za to vrijeme se osoba nalazi u bolničkoj izolaciji – izjavio je.

U ovoj situaciji je važno redovito pratiti obavijesti na web stranici Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, kao i Ravnateljstva civilne zaštite.

Imotski