U KBC-u otkrivena nadgrobna stela primalje

Nadgrobna stela podignuta je primalji Eliji Soteri

Miroslav Lelas/PIXSELL

U atriju Klinike za ženske bolesti i porode splitskoga KBC-a otkrivena je u replika nadgrobne stele primalje Elije Sotere iz drugog stoljeća poslije Krista. Original je pronađen u dva dijela (1885. i 1941.) kod Vranjica, na području salonitanskog agera, i u stalnom je postavu Arheološkog muzeja u Splitu. Nadgrobna stela podignuta je primalji Eliji Soteri.

Sotera na grčkome znači “spasiteljica”, što odgovara njezinoj službi. Spomenik prvi put bilježi primalju na hrvatskome povijesnom prostoru, istaknuli su u bolnici.

Originalna stela izrađena je u kamenu, dimenzije su joj 60 puta 70 centimetara, kolika je i replika izrađena u kamenoj plastici te je identična originalu.

Pročelnik Klinike za ženske bolesti i porode splitskoga KBC-a Marko Mimica rekao je da postavljena replika nadgrobne stele govori da je još u doba stare Salone primaljstvo bilo priznata vještina i struka, a govori i o tome koliko naše znanje i struka seže daleko u povijest te da su se već u to vrijeme porođaji obavljali na određeni stručan način.

-Mislimo da je to jako značajno jer pokazuje da se nismo danas ovdje pojavili s našim znanjem iz ničega, već je to znanje rezultat tisućljetne tradicije u vođenju porođaja i trudnoće- istaknuo je Mimica.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da se u tom najvećem rodilištu u Hrvatskoj lani rodilo 4400 djece.

Akcija je provedena na poticaj i u organizaciji splitskoga Rotary Cluba u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, Klinikom za ženske bolesti i porode KBC-a i Odjelom zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Koordinator akcije Damir Roje istaknuo je kako splitsko rodilište, među ostalim, od atrija stvara mali umjetnički prostor s tradicijom grada i područja u kojem se nalazi.

-Jedna od akcija u tom smislu je i ova današnja. U svim knjigama, predavanjima i tekstovima o povijesti hrvatske medicine, pogotovo porodništva i primaljstva, spominje se nadgrobna stela, ali je nitko nikada uživo nije vidio. Zato smo se povezali s Arheološkim muzejom i izvukli stelu u dva komada, koji su potom obnovljeni, restaurirani i povezali u jedan dio, te ona sada postaje stalni postav Arheološkog muzeja. Napravljena replika je donirana rodilištu- rekao je Roje.

Zvanje primalje je prije 1800 godina, 100 godina prije Splita, u Saloni, tada četvrtom gradu Rimskog Carstva sa 60 tisuća stanovnika, bilo iznimno cijenjeno i poštovano.

Najavio je da će se u istom prostoru uskoro otvoriti i Muzej klinike u kojem će biti izloženi instrumenti, dokumenti i sve ono što prate i čuvaju u ormarima. Tako žele pokazati da ginekologija u toj bolnici živi i radi 103 godine bez obzira na to u kojem se prostoru nalazi.

Oglasi