U polupodzemne spremnike na Plokitama ugrađeni senzori

U sve polupodzemne spremnike u splitskom kotaru Plokite ugrađeni su senzori, a to je ujedno i prvi splitski kvart u kojem su klasični kontejneri za otpad zamijenjeni polupodzemnim spremnicima

Igor Kralj/PIXSELL

Iz gradske tvrtke Čistoća izvijestili su da su senzori su ugrađeni u sve polupodzemne spremnike, a prošlog su tjedna ugrađene i finalne instalacije kako bi senzori počeli s radom. Time je omogućena infrastruktura za lakše odlaganje prikupljenog miješanog komunalnog otpada, biootpada, papira i plastike. Također, aktivacijom senzora povećava se optimizacija samih spremnika te kontrola njihovog punjenja i pražnjenja.

-Podaci prikupljeni putem senzora pohranjivat će se na udaljeni server gdje će se vršiti daljnje analize u razdoblju od nekoliko mjeseci. Time će se dobiti detaljan uvid u dinamiku punjenja spremnika na pojedinim lokacijama, te će se primjerice znati u koje se doba dana, ili koje dane u tjednu, se spremnici najbrže pune otpadom- objasnili su.

Direktor Čistoće Ivica Karoglan istaknuo je da će se uz pomoć senzora moći odrediti precizna količina otpada generirana prilikom svakog bacanja u spremnik.

Početak rada senzora ugrađenih u polupodzemne spremnike olakšat će posao djelatnicima Čistoće, smatra Karoglan, jer će se na osnovi izrađenih analiza znati koliko otvaranja je potrebno da se jedan spremnik potpuno napuni, a i u budućnosti će se moći planirati optimalan broj tjednih pražnjenja svakog spremnika.

-To bi u konačnici trebalo smanjiti troškove prikupljanja, emisije CO2, ali i osigurati da se na pojedinim lokacijama ne događa prekomjerno punjenje spremnika- rekao je Karoglan i najavio da će se projekt polupodzemnih spremnika tijekom ove godine s Plokita proširiti u sve ostale gradske kotareve.

Oglasi