U Požegi prisegnulo 327 novih ročnika, među njima i 57 žena

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je danas na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je prisegnulo 327 ročnika među kojima 57 žena
PXL_070320_28315199

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je jučer na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je prisegnulo 327 ročnika među kojima 57 žena.

Čestitajući ročnicima na odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović je rekao kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi.

-U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan njenih granica, no najviše vam je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati- istaknuo je predsjednik.

Krstičević: Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda

Današnja je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zbog toga je izrazio zadovoljstvo te se prisjetio siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

-Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda- istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Ročnicima je poručio: „Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju“.

Hranj: Odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj.

-Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu- poručio je ročnicima.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Aktualno
Hrvatska