U Splitu započeo ovogodišnji “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”

Tjedan sjećanja održava se osmu godinu u nizu s ciljem očuvanja sjećanja na žrtvu i ulogu ova dva mjesta tijekom agresije u Domovinskom ratu

U Splitu je otvorena ovogodišnja kulturno-društvena manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”. Događanje je nastalo u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt s ciljem očuvanja sjećanja na žrtvu i ulogu ova dva mjesta tijekom agresije u Domovinskom ratu.

Tjedan sjećanja održava se osmu godinu u nizu pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Osim u Splitu, programski će se sadržaji tijekom tjedna organizirati u Vukovaru, Škabrnji, Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Dicmu, Marini, Cisti Velikoj, Strožancu i Đakovu.

Prilikom otvorenja župan Blaženko Boban najavio je kako od idućeg ljeta Županija kreće s akcijom, da se svake godine 50-ero vukovarske djece dovede na njezino područje i omogući im se besplatno sedmodnevno ljetovanje.

– Želim večeras ovdje sve okupljene pozvati na jedan snažan pljesak hrvatskoj udruzi Benedikt i dr. Vidi Popoviću. Ne samo zbog ovoga večerašnjeg događaja i još jedne u nizu manifestacija „Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju“, nego i zbog svih drugih brojnih akcija koje oni pokrenu u tišini, a dok se jedna akcija zahukta, oni već pripremaju neku novu tribinu, neko novo predstavljanje knjige i slična kulturna događanja, poručio je župan Boban.

Na smisao same manifestacije osvrnuo se predsjednik Udruge Benedikt Vide Popović istaknuvši kako hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti stradanje Vukovara i Škabrnje u studenom 1991. godine:

– Ta dva mjesta su simbol otpora, stradanja i žrtve naše domovine u nama nametnutom i za nas oslobodilačkom Domovinskom ratu, zaključio je Popović.

Događanja
Split
Splitsko-dalmatinska županija