Otvorenju je nazočio i premijer Andrej Plenković

U Supetru otvorena ispostava centra “Juraj Bonači”

Već je 35 djece upisano u bračku ispostavu centra Juraj Bonači i novi zahtjevi i dalje pristižu, a ovo je prva ispostava takve vrste na hrvatskim otocima
Supetar: Plenković na otvorenju Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”Ivo Cagalj/PIXSELL

U utorak je u Supetru otvoren Odjel za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” iz Splita.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je otvaranje ove ispostave veliki događaj.

-Malo koji događaj generirao je ovoliko emocija i čestitam svima koji su pokrenuli i realizirali ovu ideju. Ključna poruka današnjega događaja je uključivost. Ona je temeljna vrijednost jer moramo voditi računa o onima koji su najranjiviji. Povezuje nas ono temeljno kršćansko načelo koje i ovdje dolazi do izražaja, a to je solidarnost. Ova sreća koju smo vidjeli ovdje je nešto što nas sve oplemenjuje- rekao je Plenković i dodao je kako će uskoro u javno savjetovanje ići Zakon o inkluzivnom dodatku te kako je njegova Vlada u otoke investirala oko 2 milijarde eura.

-To je ogromna investicija u renesansu hrvatskih otoka, luka, prometnu i energetsku infrastrukturu te vodno gospodarstvo. Sretan sam što će i ovaj novi sadržaj obogatiti kvalitetu života na Braču- zaključio je.

Župan Blaženko Boban podsjetio je kako su Brački pupoljci pokrenuli brojne aktivnosti na otoku Braču, pa i šire.

-Uporni su, žele dobro svom otoku i svojoj djeci i zbog toga su nailazili na otvorena vrata. Hvala Bračkim pupoljcima koji su nas naučili strpljenju i upornosti. Splitsko-dalmatinska županija spremna je pomoći u realizaciji i drugih obrazovnih projekata ja otoku Braču- rekao je župan i podsjetio kako je Splitsko-dalmatinska županija za EU fondove u pretkandidaturi prijavila ukupno 17 škola, među kojima je i ona na Supetru.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga, kako je rekao, velikog projekta.

-Uz centar i socijalne usluge, od danas na otoku Braču imamo i nova radna mjesta stručnjaka koji će dati sve od sebe da budu podrška najmlađima. Čestitam na 50 godina rada centru Juraj Bonači. Ovdje nećemo stati i imamo nove projekte upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji- rekao je Piletić.

Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Danica Baričević istaknula je kako je kao Supetranka iznimno ponosna na svoje sugrađane i čitavu otočnu zajednicu.

-Izuzetno je zahtjevno biti roditelj, a imati dijete s poteškoćama je vrlo izazovna situacija. Roditelji su svjesni koliko im je potrebna ruka i pomoć svih nas. Roditelji djece s poteškoćama okupljeni oko Udruge Brački pupoljci godinama aktivno djeluju pokazujući kako snažno utječu na pozitivne promjene i društvu. Osobito je zadovoljstvo moći doprinijeti onima koji pozitivno utječu na najranjivije u našemu društvu. Suradnja s Udrugom Brački pupoljci iznjedrila je puno ideja i projekata, a tako se rodila i ideja o pružanju socijalnih usluga za djecu s razvojnim teškoćama na otoku Braču- rekla je Baričević.

Ravnateljica Centra Snježana Čotić istaknula je kako je ovo moderna ustanova, koja je dosegnula najviše standarde pružanja socijalnih usluga.

-Naš osnivač je Republika Hrvatska i pružamo široku lepezu socijalnih usluga za više od 650 djece. Djelujemo na 7 lokacija i imamo ukupno 10 odjela- podsjetila je ravnateljica.

Dodala je kako su pokrenute nove usluge poput stambenih jedinica u Splitu i Makarskoj te su korisnicima koji su od rođenja bili u njihovoj ustanovi sada u novim stanovima pruženi novi, bolji uvjeti sa život.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je kako joj je velika čast danas biti na otvaranju ove ispostave, koja će služiti potrebama djece i roditelja otoka Brača.

-Važnost ovoga projekta je još veća kada znamo da je ona rezultat suradnje Ministarstva, Županije, Grada, svih bračkih općina, Crvenoga križa, udruge Brački pupoljci, Centra Juraj Bonači i brojnih drugih sudionika. Veliko hvala svima jer smo na našem otoku postigli jedan veliki standard za našu djecu- izjavila je Marković.

 

Događanja
Supetar