U veljači u Hrvatskoj 5 posto više turista i 9 posto više noćenja

Hrvatsku je u veljači posjetilo 287 tisuća turista, ili 5 posto više nego u istom mjesecu 2019. godine, dok je veći porast, za 9 posto, ostvaren sa 727 tisuća noćenja, prvi su podaci sustava eVisitor koji se doznaju iz Hrvatske turističke zajednice
PXL_030320_28265593

Hrvatsku je u veljači posjetilo 287 tisuća turista, ili 5 posto više nego u istom mjesecu 2019. godine, dok je veći porast, za 9 posto, ostvaren sa 727 tisuća noćenja, prvi su podaci sustava eVisitor koji se doznaju iz Hrvatske turističke zajednice.

U veljači je, prema tim podacima, i stranih i domaćih turista u Hrvatskoj bilo više nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu su strani turisti u ukupnim dolascima imali udio od 62 posto, tj. došlo ih je 177 tisuća, ili 1 posto više. S 479 tisuća noćenja strani su gosti u plusu od 9 posto u odnosu na veljaču 2019. godine. Domaćih je turista u veljači ove godine zabilježeno 12 posto više, a njihovih noćenja 7 posto više.

U prva dva mjeseca 1,4 milijuna noćenja, 8 posto više nego u 2019.

S obzirom na poraste u veljači, kao i u siječnju, kada je bilo 6 posto više turista i 7 posto više noćenja, i u prva dva mjeseca ove godine fizički turistički promet u Hrvatskoj je u plusu – ukupno je došlo 515 tisuća turista, ili 5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a noćenja je bilo 8 posto više, ili 1,4 milijuna.

Stranih je turista u prva dva mjeseca bilo 1 posto više, a njihovih noćenja 9 posto više, dok je domaćih turista bilo 12 posto više, sa 7 posto više noćenja nego u prva dva mjeseca 2019. godine

-U situaciji koronavirusa teško je sada predvidjeti kakav će turistički promet biti ukupno u ožujku i dalje. Aktivno pratimo situaciju i reagiramo u smislu prilagodbe promotivnih i marketinških aktivnosti po tržištima. Primjerice, predviđene promotivne kampanje i aktivnosti na najzahvaćenijim tržištima, kao što su Kina, Južna Koreja i Italija, već su korigirane i terminski pomaknute, kao i kampanje na digitalnim i online platformama- poručuju iz HTZ-a.

Aktualno
Gospodarstvo
Hrvatska