U županiji održan Okrugli stol „Položaj žena u društvu“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, jučer je u zgradi Županije, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, održan Okrugli stol „ Položaj žena u društvu“
DSC_7815

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, jučer je u zgradi Županije, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, održan Okrugli stol „ Položaj žena u društvu“.

Uvodno predavanje je održala Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

– I današnji Okrugli stol je prilika i poticaj za nastavak borbe za ravnopravnost, dostojanstvo i daljnje unapređenje položaja žena. Uostalom i uspjeh svake zajednice uvelike je mjerljiv upravo kroz uključenost i ravnopravnost žena u svim njezinim aspektima. Problematika zapošljavanja žena, zaposlenost i roditeljstvo, izazovi za ravnopravnost spolova, samo su neke od tema današnjeg Okruglog stola – kazala je Danica te je predstavila i pozdravila ostale sugovornice i goste današnjeg Okruglog stola.

Zatim je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije govoreći o položaju žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazao uvodno kako je oduvijek u svom političkom djelovanju nastojao izjednačiti prava žena s muškarcima, između ostaloga i kada se govori o zastupljenosti u upravljačkom dijelu.

– Tako je i sada u SD županiji, nakon integriranja s državnom upravom, od ukupno 504 zaposlenih 370 su žene, a pročelnička mjesta su podijeljena fifti-fifti, sedam muškarci, sedam žene. Također, na vodećim položajima svih županijskih institucija, uključujući škole koje su u nadležnosti Županije, od 130 rukovodećih mjesta, za sada 60 „pripada“ ženama – kazao je župan.

Nakon župana, o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju žena na tržištu rada Splitsko-dalmatinske županije govorila je Martina Bartulović, rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima HZZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Na temu Zapošljavanje žena, prisutnost žena na tržištu rada, usklađivanje poslovnih i privatnih obveza zaposlenih roditelja, predavanje je održala bivša ministrica rada socijalne skrbi, Nada Murganić.

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu govorila o izazovima za ravnopravnost spolova unutar Europske unije, a posebno na tržištu rada nakon čega je slijedila rasprava.

Na kraju okruglog stola, predsjednica Povjerenstva Danica Baričević je iznijela zaključke i predložila daljnje aktivnosti Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Događanja
Hrvatska