Uspješno prijavljen strateški projekt „Palača života – grad mijena“

Projekt je ntegrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom.
DIOKLECIJAN_dayTrips_SplitWalkingTour_mini-695×409

Uspješno je prijavljen strateški projekt Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes, integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom. Poziv je objavljen od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru ITU mehanizma unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a čemu je prethodio dugotrajan rad kroz većinu 2018. i cijelu 2019. godinu na samoj pripremi Poziva uz rješavanje imovinsko-pravnih i drugih preduvjeta za prijavu projekta na čemu su timski sudjelovali Razvojna agencija Split – RaST, Služba za međunarodne i EU projekte, Odsjek za staru gradsku jezgru Grada Splita te projektni partneri Muzej Grada Splita i Turistička zajednica grada Splita.

Svrha projekta je integriranim pristupom, koji uključuje fizičku obnovu i interpretaciju baštine, edukaciju dionika i posjetitelja, kao i razvoj novih turističkih proizvoda temeljenih na staroj gradskoj jezgri s Dioklecijanovom palačom, staviti lokacije obuhvaćene projektom u funkciju održivog razvoja lokalne zajednice koji uključuje ekonomsku i društvenu komponentu, te brendirati Split kao grad slojevite i žive kulturne baštine.

Uložit će se tako u uređenje i opremanje Stare gradske vijećnice, u obnovu i opremanje dijela Muzeja grada Splita te u jugoistočnu kulu s pripadajućim prostorima u Lukačićevoj 5 i dijelom istočnog zida Palače, uz izradu suvremenih prezentacijskih postava. Investicije predviđene projektom uključuju konzervatorsko-restauratorske i građevinske zahvate i opremanje navedenih objekata, kao i uspostavu suvremenih postava kojima će prezentirati slojevita povijest i razvoj Splita. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25.421.397,75 milijuna kuna, od čega su 18.225.974,54 kune bespovratna sredstva Europske unije. Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica Grada Splita i Muzej grada Splita, Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. koordinirala je pripremu projektne prijave, dok će projekt provoditi Služba za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Kultura
Split