Velika Britanija izašla iz Europske unije

U ponoć Velika Britanija postala je prva zemlja koja je izašla iz Europske unije te tako postala prva članica koja je napustila europsku obitelj
Dok-dio-investitora-želi-kakvo-takvo-rješenje-Brexit-krize-drugi-se-nadaju-recesiji

U ponoć Velika Britanija postala je prva zemlja koja je izašla iz Europske unije te tako postala prva članica koja je napustila europsku obitelj.

Sada počinje tranzicijsko razdoblje od 11 mjeseci tijekom kojeg će britanska vlada pregovarati s vodstvom Unije o budućim odnosima javljaju s HRT-a.

Uživo se u Dnevnik 3 HRT-a iz Londona javila novinarka Kristina Pešić. Između ostalog, rekla je kako se Britancima trenutačno neće ništa promijeniti jer će idućih 11 mjeseci (do kraja ove godine), dok traju pregovori s Europskom unijom o novom sporazumu, i dalje živjeti prema pravilima EU-a.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije komentirali su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Anglea Merkel.

– Moramo poštovati odluku Britanaca, Francuska je to uvijek činila. Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva je šokantan, riječ je o povijesnom alarmu koji mora imati odjeka u svim članicama Unije i mora se čuti u cijeloj Europi. Doista se moramo zamisliti, nakon 70 godina neka od zemalja napušta Europsku uniju – rekao je Macron.

– Postoje primjeri međunarodnih trgovinskih pregovora. O Velikoj Britaniji uvelike ovisi na koji način želi urediti odnose s Europskom unijom. EU ima integrirano unutarnje tržište s četiri osnovne slobode. Što se više Velika Britanija udalji od postulata unutarnjeg tržišta, to će biti veće promjene u našim budućim odnosima. EU u te pregovore ulazi u dobroj vjeri, ali štiteći vlastite interese. I Velika Britanija ponašat će se na isti način – istaknula je Anglea Merkel.

Sinoć je ispred sjedišta Europskog parlamenta simbolično spuštena britanska zastava. Sada će Unija imati 27 članica. Ali i 66 milijuna stanovnika manje.

Aktualno
Hrvatska