Mala Gospa u Vepricu

VIDEO: Brojni hodočasnici pohodili marijansko svetište podno Biokova

Svečanu misu i procesiju predvodio je nadbiskup Želimir Puljić i nadbiskup u miru Marin Barišić
Makarska: Procesija sa svijećama kroz cijelo svetište Gospe LurdskeZvonimir Barisin/PIXSELL

Rijeke vjernika slile su se i ove godine u marijansko svetište podno Biokova u Vepric, ili kako ga od milja zovu, hrvatski Lourdes.

Deset tisuća hodočasnika, sa svih strana nadbiskupije, skupilo se na uočnicu samog blagdana kojega je ove godine predvodio Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru mons. Marinom Barišićem, upraviteljem svetišta don Stipanom Šurlinom te trideset petoricom svećenika.

-Kršćani s posebnim veseljem slave Gospine blagdane, pa tih dana rado hodočaste u Marijina svetišta i mole njezin zagovor. Hodočašće je slika našeg života i našeg putovanja prema vječnoj domovini. Ono je ponizna i jednostavna liturgija koja se sastoji od molitve i tišine, pjesme, vapaja i zahvale. Moliti, klečati i zazivati Mariju u osobnim duhovnim i tjelesnim potrebama pokazuje našu poniznost, skromnost i zahvalnost. Stoga se u njezinim svetištima osjećamo kao kod kuće. Slobodni smo se izjadati i isplakati do suza. I moliti pomoć bez srama i straha da će nas odbiti ili osuditi. Njoj slobodno donosimo svoje molbe, kao i molitve tolikih očeva i majki, djedova i baka. Znamo, naime, da Marija ne napušta Crkvu koja se oko nje okuplja, s pouzdanjem joj se obraća i časti- kazao je mons. Želimir Puljić pozdravivši nazočne vjernike.

Događanja
Makarska