Vili Beroš: Troje prvozaraženih negativno, kao i djevojčica iz Zagreba

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za HRT da su prva tri oboljela pacijenta u Hrvatskoj negativna na koronavirus i ako se i drugi uzastopni nalaz pokaže negativnim, oni će u roku od 48 sati biti otpušteni na kućnu njegu.
Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za HRT da su prva tri oboljela pacijenta u Hrvatskoj negativna na koronavirus i ako se i drugi uzastopni nalaz pokaže negativnim, oni će u roku od 48 sati biti otpušteni na kućnu njegu. Negativna je i djevojčica iz Zagreba koja pohađa školu na Vrbanima.

– Djevojčica iz Zagreba koja pohađa školu u Vrbanima negativna je na koronavirus. Sinoć sam kontaktirao s ministricom obrazovanja i ravnateljem škole. Iako je mogućnost zaraze isključena, školu će posjetiti epidemiolozi, potvrdio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ministar zdravstva Vili Beroš.

Također je kazao kako su prva tri oboljela pacijenta negativna na koronavirus. Ako se i drugi uzastopni nalaz pokaže negativnim, oni će u roku od 48 sati biti otpušteni na kućnu njegu.

Vezano za situaciju u Splitu, Beroš je kazao kako su se sve službe pripremile za dolazak trajekta iz Ancone. Svi stranci morali su u karantenu, a domaći u izolaciju. Tako je i napravljeno. Smjernice postupanja su definirane, a detalji se u hodu ‘tjuniraju’. Potrebno je biti oprezan a to svi nastojimo maksimalno biti – kako bi predvidjeli buduće situacije po svim pravilima epidemiologije, kazao je.

Pohvalio je sve djelatnike klinike za infektivne bolesti koji su kako je kazao “sjajno organizirani”. Također je napomenuo da je “sustav javnog zdravstva u RH izuzetno razvijen što možemo zahvaliti Andriji Štamparu” koji se i u Kini borio protiv nekih bolesti. Želimo nametnuti EU-u naše viđenje situacije i u tome imamo uspjeha, rekao je Beroš.

Dodao je kako u idućim danima očekuje još novooboljelih, na temelju neposrednih kontakata. A uzbunjivanje i dezinformiranje javnosti na ovu situaciju je kazneno djelo, kzao je Beroš za HRT.

 

Hrvatska