Vlada osigurala 8,7 milijuna kuna za uzgoj konja te očuvanje izvornih i ugroženih domaćih životinja

Vlada je usvojila Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja i Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja

Na današnjoj sjednici Vlade usvojeni su Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja i Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja. Programi potpora ukupno su vrijedni 8,7 milijuna kuna, odnose se na razdoblje 2021. – 2025. te će biti financirani iz državnog proračuna.

Kroz Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja, u vrijednosti 6,2 milijuna kuna, poticat će se unaprjeđenje kvalitete uzgoja konja pojedinih pasmina za koje se u RH samostalno provode uzgojni programi, organizacije natjecanja u konjičkom sportu, kao i vlasnika pojedinih pasmina konja da sudjeluju na konjičkim natjecanjima i time testiraju radnu sposobnost svojih konja.

Potpora će biti dodijeljena vlasnicima konja te nacionalnim sportskim savezima i klubovima članovima istih za troškove organizacije i provedbe natjecanja, a očekivani rezultat je povećanje broja konjičkih natjecanja te povećanje broja uzgojno valjanih kvalitetnih toplokrvnih konja u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, vrijedan 2,5 milijuna kuna, ima za cilj očuvanje izvornih pasmina u dostatnom broju i uzgojnoj strukturi. Tako će se doprinijeti očuvanju i održivom korištenju izvornih i ugroženih pasmina u poljoprivredi, proizvodnji hrane i razvoju ruralnog prostora, s obzirom na njihov veliki značaj u održivoj proizvodnji proizvoda životinjskog podrijetla, diverzifikaciji proizvodnje te tradicijsku, kulturološku i genetsku vrijednost.

Oglasi