Začinite rajčicu kao profesionalac: Ovaj sastojak daje joj novi život

Rajčica je jedno od najpopularnijih vrsta povrća i vrlo često se nalazi na našim stolovima, osobito tijekom ljeta. Malo maslinovog ulja ili prstohvat soli popularni su dodaci svježoj rajčici, ali mnogi kuhari tvrde da postoji i bolji sastojak.
Dok se kod nas rajčica najčešće poslužuje sa svježim krastavcima i lukom, u svijetu je popularnija kombinacija s mozzarellom, listovima bosiljka i aromatičnim octom poznatim kao aceto balsamico.
Malo što može nadmašiti savršeno zrelu, slatku i sočnu rajčicu narezanu u omiljenoj salati. No, ako niste veliki ljubitelj rajčice, kulinarski stručnjaci savjetuju da umjesto soli i ulja probate s octom, prenosi N1.
Kuhar Stephen George kaže da ljudi obično koriste sol kako bi poboljšali okus rajčice, ali smatra da to nije najbolja opcija.
Nije svaki ocat isti
– Većina ljudi koristi sol kako bi iz rajčice izvukli najbolji okus, ali smatram da sol izvlači previše vode i time se gubi prirodna slatkoća koju nosi svježa rajčica. Umjesto toga koristim ocat, rekao je.
Iako se aromatični ocat sve češće koristi za prelijevanje salata, George napominje da on osobno najradije koristi jabučni ocat.
Glavna razlika među vrstama octa leži u vrsti voća koje se koristi za njihovu proizvodnju. Balzamični ocat (aceto balsamico), napravljen od soka grožđa, poznat je po bogatom, slatkom i kompleksnom okusu. S druge strane, jabučni ocat, koji nastaje fermentacijom jabuka i drugog voća, ima kiselkast, blago sladak i oštar okus. Češće se koristi u preljevima, marinadama i za kiseljenje.
Prema kuharu Connonu Robsonu iz talijanskog restorana, ne treba se ograničavati samo na jabučni ocat. On savjetuje da isprobate i crveni vinski ocat.
I mnoga druga klasična jela dobivaju novu dimenziju
Crveni vinski ocat proizvodi se od prirodno fermentiranog crnog vina. Tijekom fermentacije alkohol iz vina pretvara se u octenu kiselinu, koja octu daje njegovu karakterističnu kiselost.
– U kombinaciji s kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, taj će ocat dodati svježoj rajčici potrebnu oštrinu i kiselost, objasnio je Robson.
Kuhar Justin Tsang također preferira crveni vinski ocat. Napominje da njegova kiselost probija slatkoću rajčice i dodatno ističe njihov okus.
Kuhari se slažu da i mnoga druga klasična jela dobivaju novu dimenziju kad se preko rajčice doda ocat. Za dodatni okus, savjetuju dodavanje krupne soli i kvalitetnog maslinovog ulja.