Započeo frontalni štrajk prosvjetara – nastave nema do daljnjega u cijeloj Hrvatskoj

Dok iz sindikata tvrde kako im ne manjka jedinstva i odlučnosti, iz Vlade poručuju da je udovoljeno svim njihovim zahtjevima

Nakon što je proteklog tjedna održan referendum u 381 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi, gdje se više od 90 posto zaposlenika usprotivilo prijedlogu Vlade i izjasnilo za nastavak prosvjednih aktivnosti, prosvjetari su danas službeno započeli s frontalnim štrajkom. Drugim riječima, nastave neće biti do daljnjega u cijeloj Hrvatskoj jer kako kažu iz sindikata, neće pristati na prijetnje, štoviše spremni su se boriti za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja.

Time ujedno žele primorati Vladu da ponovno sjedne za pregovarački stol i ponudi prihvatljivo rješenje, a u postizanju navedenog cilja, barem za sada, im ne manjka jedinstva i odlučnosti. Tijekom dana sindikalni će čelnici, također objaviti rezultate referenduma, a najavili su i prosvjed za vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu.

S druge strane, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju kako Vlada njeguje stav da je sindikatima sve udovoljeno te da nemaju važećih elemenata kojim bi opravdali isplatu štrajka nakon 15. studenoga. Tvrde kako su vladajući uvažili zahtjev za povećanje osnovice od 6.11 posto u idućoj godini te dodatnih dva posto od 1. srpnja, ukoliko ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama.

Aktualno
Hrvatska