Živnula imotska pjaca, Garac: Ovo je jedan mali korak naprijed

Na imotskoj tržnici i prvom „Sajmu imotskih proizvođača“, uistinu se može naći svega

Na imotskoj tržnici i prvom „Sajmu imotskih proizvođača“, uistinu se može naći svega, od ribe, voća i povrća do kućnih šlapa. Prodavači su podijeljenih dojmova, nekome ide bolje, nekom lošije. Jedna je žena izuzetno zadovoljna prodajom. Nabolje joj ide, kaže, domaća vegeta, zatim sokovi, likeri te ulje od Gospine trave. Riba se može naći po povoljnoj cijeni. Na jednom štandu srdela se najbolje prodaje po cijeni od 20 kuna.

Mi smo razgovarali s Vedranom Rašić, sa štanda OPG Rašić. Evo što nam je rekla:

-Prezadovoljna sam. Imala sam pun stol suhomesnatih proizvoda, svojih domaćih pilića, jaja, sireva, sokova, džemova. Srce je kao kuća, nisam se nadala ovakvom odazivu ljudi, kupnji i prodaji. Mislim da je ovo bio pun pogodak za Imotski i Imotsku krajinu i želim da oživi imotska pijaca. Dolazit ću ovdje svake srijede, optimistična je Vedrana Rašić.

Na pitanje što se najviše prodalo na njenom štandu tokom jutra, Vedrana odgovara.

– Svoje sam domaće piliće prodala odmah, jaja, sireve, sokove, domaću tjesteninu koju pravim, pancetu. Još je nešto sitno ostalo, kaže Vedrana kod koje su i cijene proizvoda vrlo povoljne. Jaja su 2 kune, pilići 35 kuna, sir je 50 kuna, sokovi i džemovi 30 kuna, panceta 100 kuna po kilu. – Svaka roba ima svoju mušteriju, kaže Vedrana za kraj razgovora.

Mičemo se sa štandova, fotografiramo i nailazimo na Hrvoja Garca, predsjednika prološke udruge KUM, koja je i organizator ovog sajma zajedno s TZ Imota.

-Stanje je vrlo dobro. Tu smo od 6 ujutro. Na sajmu smo okupili 21 OPG s područja Imotske krajine. Osobito mi je drago da je i dosta ljudi posjetilo sajam u ovim jutarnjim satima. Posjeta je vrlo dobra. Pijaca više nije što je bila i jasno je da tu treba puno uložiti u infrastrukturu, štandove, promociju, da bi se ta pijaca ponovno oživjela, a što se tiče reakcije OPG-ovaca oni su stvarno zadovoljni i kada su oni zadovoljni onda smo i mi. Ljudima treba dati podršku, kaže Garac i nastavlja.

-Ovaj sajam smo iskoristili da bi podijelili naše brošure koje smo napravili. Tiskali smo 2000 komada, dio njih smo i ovdje podijelili. Ovo je jedan mali korak naprijed da se oživi imotska pijaca, da podrška domaćim proizvođačima. Moramo im pružiti podršku na svaki način, prije svega uređenjem infrastrukture, ali to je stvar grada i ja se nadam da će oni to realizirati čim prije. Ne kaže se džabe da su tržnice trbuh grada, a mi jesmo grad po svemu i zašto ne bi to do kraja realizirali, kaže Hrvoje Garac.

Sve u svemu „Sajam imotskih proizvođača“, u Imotskom jedan je odličan projekt koji itekako treba podržati i nastaviti već od iduće srijede na istom mjestu.

TEKST i FOTO: DARKO LONČAR

Oglasi