Žnjanski plato: Predstavljen idejni projekt, kreću pripremni radovi

Na konferenciji za medije danas je predstavljen idejni projekt uređenja Žnjanskog platoa. Vrijednost svih zahvata, do faze konačnog uređenja Žnjanskog platoa, iznosit će oko 27 milijuna eura
2020-03-06-14-05-1883-

Na konferenciji za medije danas je predstavljen idejni projekt uređenja Žnjanskog platoa. Izradio ga je Studio Kuzmanić, a detalje otkrili gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i inženjer Marin Kaliterna. Vrijednost svih zahvata, do faze konačnog uređenja Žnjanskog platoa, iznosit će oko 27 milijuna eura dok je Grad Split zatražio od Vlade 30-godišnju koncesiju za upravljanjem, odnosno pravo upravljanja nad priobalnim pojasom i pripadajućim akvatorijem.

-Uređenje Žnjanskog platoa, prostora od preko 100 tisuća metara četvornih površine, konačno ulazi u fazu realizacije. U tjednima pred nama krećemo sa “nultom“, pripremnom fazom, a to predviđa uređenje nogostupa na Šetalištu Ivana Pavla II., postavljanje potpuno nove rasvjete, izgradnja biciklističke staze s izlazima, odnosno okomicama u pravcu mora te hortikulturno uređenje u obuhvatu ceste – najavio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Za navedene građevinske radove već danas kreće postupak javne nabave, kao što će i nacrt Plana upravljanja uskoro biti u postupku javnog savjetovanja.

Arhitekt Marin Kaliterna iz projekt biroa „Ante Kuzmanić“ prezentirao je medijima arhitektonske aspekte uređenja priobalnog područja Žnjana. Istaknuo je uzdužnu šetnicu kao glavni kostur uređenja cijelog prostora kojeg šetnica dijeli na zonu plaže i zonu zelenog parka u kojem su, naveo je Kaliterna, niski objekti, kao i podzemna garaža u sjevernom djelu platoa. Projekt uređenja, kako je rekao arhitekt Kaliterna, koncentriran je na prostore slobode i rekreacije. Na ozelenjenoj površini između predviđenih objekata planirani su rekreacijski i društveni sadržaji.

Voditelj Odsjeka za komunalno održavanje, Damir Babić istaknuo je, među ostalim, kako će se u idućim fazama realizacije projekta uređenja Žnjana raskrižje Velebitske ulice i Šetališta Ivana Pavla II. riješiti izgradnjom kružnoga toka.

Direktor DMC-a Ante Šunjić naveo je kako vrijeme potrebno za povrat cjelokupne kompletne investicije, prema studiji Pomorskog fakulteta, iznosi 26 godina, objavili su iz Grada Splita.

Split