Odlučio Ustavni sud

Zoran Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik buduće vlade

Za ovu odluku glasalo je devet ustavnih sudaca, troje je bilo protiv, a jedna sutkinja je bila odsutna
PXL_190424_113296330-1280×864.jpg-960×648Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud odlučio je da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade. Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud. Dodaju da je ustavni položaj predsjednika republike nespojiv s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne  kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački  sustav kao najviše vrednote Ustava, zaključio je Ustavni sud.

– Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i  zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik republike, a da prethodno, u skladu s upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasalo je devet sudaca, troje je bilo protiv, a jedna sutkinja je bila odsutna.

 

Aktualno
Hrvatska
Politika