Veliki radni jubilej svestrane Mare Imotice

Mara Ožić – Bebek proslavila okruglu 50-tu povodom njenog kulturnog djelovanja
50 godina kulture Mare Imotice – 021 portal

Mara Ožić – Bebek Imotica izuzetna je žena, žena koju smo navikli gledati kako šeta Imotskim u pratnji sa psom Dalmatincem. To je njena Donna, koju je i knjiški obradila. Donne više nema, ali kao da se osjećao njen duh u subotu navečer u dobro popunjenom Pučkom učilištu u Imotskom, gdje je gazdarica Mara imala svečanu obljetnicu, okruglu 50-tu povodom njenog kulturnog djelovanja.

Mara je inače i prva imotska novinarka, kako reče kolega s Radio Splita Mladen Vuković, kojoj je bio urednik 80-tih godina u lokalnom listu „Imotska krajina“, a i sada surađuju zajedno.

–S Marom sam surađivao punih šest godina kao urednik Imotske krajine. Od 2012 Mara je svake nedjelje u mojoj emisiji na Radio Splitu „Kad se smijah tad i bijah“. Naša Mara je prva imotska novinarka, kazao je Vuković, a riječ preuzela profesorica u mirovini Mara Pezo.

–Još u gimnaziji nas dvije smo se „kliknule“. Razumijem sve o čemu Mara piše, ali ja tako ne bi mogla. Mara je jedna od Imoćanki koja bi trebala biti u svakoj kući na policama, ona nas vraća u jedan život gdje je Božja svjetlost, kazala je Pezo.

Mara dobro barata s aforizmima, pa je tijekom večeri i iznijela pokoji. I kolege Mijo Zidar te Josipa Rimac – Vlajčić upotpunjavali su ovu iznimno kulturnu večer, dok je Vesna Ujević podsjetila kako Mara osim što lijepo piše, lijepo i slika ne samo u Hrvatskoj već i s one strane granice – Hercegovini. Je li granica mekša ili tvrđa, ostavljamo njima da dalje diskutiraju.

Sve u svemu jedna prekrasna kulturna večer u Imotskom u kojoj je osim Marina 50-godišnjeg rada u kulturi obilježen još jedan jubilej – 25 godina od izlaženja njene prve knjige „Krik“.

Izabrane dijelove iz knjiga Mare Ožić – Bebek Imotice čitale su profesorice Sanja Bago i Ivana Petričević, a i Marijan Grbavac – Mirić imao je svoju glumačku točku.

TEKST: DARKO LONČAR
FOTO: DARKO LONČAR, VESNA UJEVIĆ

Događanja
Imotski